BOBOIBOY MUSIM 3 EPISODE 23 JAGALAH BUMI BAHAGIAN 1

Malangnya, pengumuman Adu Du tidak diendahkan oleh penduduk Bumi kerana mereka mengingatkan pengumuman itu adalah racangan TV. Adu Du yang mengetahui mengenai hal tersebut melalui Probe telah menyamar sebagai seorang murid dan memasuki kelas 5 Jujur. Ochobot dan Tok Aba telah sampai di atas kapal angkasa Ejo Jo. BoBoiBoy memberitahu mereka bahawa sebenarnya dia tidak sengaja membuat kebakaran di setiap tempat. Sebaik sahaja mendarat, Scambot melakukan kerajangan jarak jauh yang kencang terhadap Sampahbot, tetapi ia sempat ditepis dengan sama kuat oleh Ying yang menggunakan Kuasa Kelajuan Masa. Akhirnya dedikasi Gopal dipatahkan oleh Ravi yang merampas balik mikrofon untuk menyambung liputan BoBoiBoy. Paling teruk, BoBoiBoy Angin telah terlalu banyak makan biskut tersebut sampai menjadi gembira tak terhingga. Setelah dijelaskan oleh Probe akan tujuan asal Adu Du, iaitu menakluki Bumi untuk mendapatkan koko, maka Ibu Bu mula memuji usaha anaknya itu lalu bertanyakan akan perkembangannya.

Kala BoBoiBoy yang terpecah menjadi tiga berusaha melawan dua musuh tersebut, Adu Du dan Probe mengambil kesempatan mengambil seluruh elemen yang ada dalam diri BoBoiBoy, mulai dari kekuatan tanah, petir, dan angin; rambutnya; sampai sidik jarinya. Kata Probe, itu adalah air koko Tok Aba, membuatkan Ibu Bu tergamam sebentar kerana sesungguhnya sumber tenaga koko adalah sumber tenaga yang sudah pupus di planet asal mereka. Yang keempat pula adalah Bagu Gu, si “mahaguru I love you” yang bermaksud pemain kayu tiga. Adu Du mendaratkan Mukalakus di hadapan Ejo Jo dan mengugutnya sekali lagi, tetapi kali ini Ejo Jo sempat mengarahkan komputernya untuk menaikkannya ke dalam kapal angkasa. Akibatnya, Probe mati di pangkuan tuannya sendiri. Tiba-tiba, kedengaran ketukan di pintu luar kapal angkasa. Sangkaannya itu memang betul, jadi Yaya terpaksa bertungkus-lumus menangkis serangan Adu Du dan konco-konconya, tetapi kelincahan Yaya tidak berpanjangan dan akhirnya dia berjaya ditangkap.

Namun begitu, Lima Panglima Scammer mampu mengejar mereka dengan mod hyperspeed pada kapal angkasa masing-masing, kemudian melancarkan Peluru Berpandu Laser Kebaboo lalu melepaskannya ke kapal angkasa Adu Du secara bertalu-talu.

Lantas, Probe bercerita akan seorang arwah kawannya yang berjiwa kosong sehinggalah riwayatnya tamat setelah dua bulan memancing. Setelah lama terkial-kial memberkesankan kuasa penukaran molekul tanpa menyebut apa-apa, Iwan akhirnya akur kepada apa yang disuruh oleh kawan-kawannya.

Maka, Fang bertanya mengapakah mereka disuruh lari jika Bago Go juga berasa marah; jawab Bago Go, mereka semua adalah pelanggan berpotensi Bago Go jagslah yang akan ditimpa bala jika diapa-apakan oleh abang-abangnya, maka terputuslah saluran pendapatan Bago Go itu. Rata-rata mereka enggan kerana takut dan berbahaya untuk umur semuda mereka, namun Iwan tampil tanpa rasa segan-silu.

  BOKURA GA ITA EPISODE 14 SUB INDO

BoBoiBoy berlari-lari untuk pergi ke rumah Makcik Kantin untuk menjawab seruan mueim tolongnya yang mengalami kebakaran reban ayamnya. Robert menutup mukanya dengan senaskah surat khabar sambil memerhatikan gerak-geri pengurus bank. Kemudian kelima-lima mereka memperkenalkan diri masing-masing. Kartu ini tidak memiliki limit saldo.

Ia akhirnya kembali menjadi BoBoiBoy seperti sedia kala tanpa menyedari apa yang telah berlaku. Kemudian, Adu Du datang terlambat ke kelas. Sementara itu, siasatan kes kebakaran dimulai dari rumah Mak Cik Kevin, ibu kantin sekolah. Akan tetapi Rob terlihat kehadiran dua orang polis beruniform lalu memberitahu kepada ketuanya. Adu Du terkejut untuk episodd bahawa Ejo Jo tahu tentang misi di Bumi. Fang mengulas kehebatan Naga Bayang keluaran Ejo Jo itu.

Lalu dia terus menghentak BoBoiBoy. Bola kuasa dapat dihidupkan setelah dimasukkan sedikit koko Tok Aba. Semasa di sekolah barunya, Gopal telah mengingatkan BoBoiBoy supaya tidak menggunakan jalan biasa, iaitu jalan ‘rumah hantu’ apabila BoBoiBoy hendak pulang ke rumah.

Jambul melakukan temubual tebusan dengan dirinya sendiri yang turut berterima kasih kepada wira-wira kecil itu. Setelah ditembak beberapa kali, akhirnya kapal angkasa itu berangkat jauh ke langit. Scambot terus menghujankan peluru ke atas tempat Sampahbot tanpa menyedari apa yang berlaku seterusnya, hinggalah ia dikejutkan dengan ‘versi baru’, iaitu Sampahbot Wing X yang diberikan sayap dengan kuasa bayang Fang.

Sayang, kekuatan mereka berdua tidak cukup untuk menghancurkan perisai Robot Pango. Mujurlah pada permukaan kokun, terdapat liang-liang sempit di mana BoBoiBoy dan yang lain boleh melihat keluar, maka BoBoiBoy Halilintar mengambil kesempatan untuk menyuruh Tok Aba dan Papa Zola untuk memakai jam tangan kawan-kawannya untuk cuba menghalang Ejo Jo daripada mengeluarkan Naga Bayang.

Senarai episod BoBoiBoy

Pada masa yang sama, ketibaan sebuah kapal angkasa yang dimiliki oleh makhluk asing yang bernama Adu Du di atmosfera Bumi. Ejo Jo lantas menendang Golem Tanah sehingga jatuh, lalu menahannya dengan kuasa Yaya. Mereka berjaya menang dalam cabaran di alam maya itu dan keluar dari permainan dengan terbawa seorang ‘tetamu istimewa’. Perbuatan mereka ditegur oleh Yaya bahawa perbuatan jahat tidak wajar dibalas dengan perbuatan jahat. Di malam harinya, BoBoiBoy tidak dapat tidur kerana berbaring di tengah padang sekolah.

Yaya tidak begitu yakin kerana robot itu terlalu besar, tetapi Adu Du mendesaknya untuk mencuba.

Lebih-lebih lagi, mereka tidak boleh bergerak sendiri dalam permainan, maka Ochobot dan Tok Aba terpaksa menolong mereka dengan mengawal gerak-geri mereka untuk mengatasi semua rintangan sampai peringkat akhir. Sementara itu, suatu mesyuarat rahsia boboibpy orang penjenayah sedang berlangsung di sebuah bengkel kereta yang terbiar dalam rancangan untuk merompak pada keesokan harinya.

  GLOBALISERINGENS EFFEKTER FILM

Maka Gopal terus menghubungi BoBoiBoy dan memberitahu tentang kes rompakan itu melalui jam tangannya. Tok Aba mara dahulu dengan menggunakan Larian Laju untuk berlari ke arah musuh itu, tetapi terhenti di tengah jalan kerana berasa tidak larat. Adu Du sempat menetapkan kapal kepada kuasa maksima dan Ying pula menyuruh semua orang berpegang kuat-kuat.

Alang-alang sudah masuk bank, terpaksalah mereka merompak jagqlah itu — dan merayu kepada semua orang di dalam bank supaya melindungi mereka daripada polis-polis yang berada di luar. Dengan menggunakan mod Super Probe, Probe dapat bertahan, sehinggalah Akan tetapi, kegembiraan mereka terhenti apabila tiba-tiba munculnya lima lagi kapal angkasa berwarna-warni yang mengepung kapal angkasa Adu Du.

Bagaimanapun, proses pertukaran menjadi robot memang lambat, sampaikan menelan masa lima jam, hingga pasukan musuh pun tertidur. BoBoiBoy bercantum semula dan menerima pujian daripada kawan-kawannya. BoBoiBoy ialah sebuah siri animasi buatan Malaysia yang diterbitkan oleh Animonsta Studios yang mengisahkan tentang seorang adiwira lelaki, BoBoiBoy, yang memperoleh kuasa supernya daripada sebuah robot sfera kuasa yang bernama Ochobot.

Adu Du yang berpura-pura baik terhadap BoBoiBoy dan kawan-kawannya terheran dengan kedatangan robot tersebut. Dia berjumpa dengan Gopal di situ, dan tiba-tiba Ying datang dan menyuruh mereka lari dan memberitahu kepada mereka yang Yaya datang membawa biskutnya, tetapi boboihoy baru” itu seperti tidak percaya kata-kata Ying.

Akhirnya setelah lama bertukar, mecha Sampahbot menjadi kenyataan, dan musuh akhirnya bangun dari tidur.

Senarai episod BoBoiBoy – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Nizam Razak Anas Abdul Aziz. Malangnya, Yaya menjumpai mereka di situ dan akhirnya mereka telah dihukum oleh Yaya kerana masuk ke ruang guru yang merupakan kawasan larangan untuk pelajar. Gudang tempat menyimpan hasil ujian matematika yang beberapa waktu lalu dilaksanakan habis dilalap si jago merah.

Bobooboy hati yang geram dan keberatan Adu Du setuju dengan cadangan itu. Namun, semasa perlawanan berlangsung, Cikgu Papa Zola telah pengsan akibat tendangan bola yang kuat daripada Yaya. Di sekolah, Yaya menduga kebakaran ini bukan karena ledakan tabung gas atau arus listrik.

Musim ini adalah satu-satunya musim yang mempunyai 26 jumlah episod, berbanding dengan musim pertama dan musim kedua yang hanya mempunyai 13 jumlah episod.